Oester boerderij in Yerseke, Zeeland, Nederland

Yerseke

Yerseke één van unieke dorpen van Nederland

Yerseke is een dorp aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal. Yerseke ligt op het schiereiland Zuid-Beveland in de provincie Zeeland en werd als zelfstandige gemeente opgeheven op 1 januari 1970. Samen met de gemeenten Rilland-Bath, Krabbendijke, Kruiningen en Waarde maakt het nu deel uit van de gemeente Reimerswaal.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan in de tiende eeuw na Christus op een kreek rug. In deze periode leefden hier voornamelijk schapenhouders. Yerseke is tot de gemeentelijke herindeling van 1970 een zelfstandige gemeente geweest en maakt sindsdien deel uit van de gemeente Reimerswaal. In het dorp staat een gotische kruiskerk die sinds de tweede wereldoorlog het zonder zijn toren moet doen. Niet ver daar vandaan vind je het Oosterschelde museum waar je alles te weten komt over dit dorp, de Oosterschelde en de Oestercultuur. De oude ringkern van het dorp is nog gedeeltelijk intact er staan nog enkele prachtige oude huizen.

Haven

Tot 1840 was de haven van Yerseke niet meer dan een paar los- en laadpunten op enkele kleine dammen aan weerszijden van de zeesluis. Rond 1840 werden de eerste verbeteringen uitgevoerd, maar pas in 1870 werd een nieuwe haven aangelegd vanwege de opkomst van de oesterteelt. De aanhoudende groei maakte uitbreiding van de haven noodzakelijk in 1883 en 1898.

In 1938 lagen er plannen voor een grotere haven, maar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog resulteerde in uitstel. In de jaren vijftig kwamen de uitbreidingsplannen weer op tafel, maar de sluiting van de Oosterschelde en de daarmee samenhangende dreiging van de oester- en mosselcultuur leidde tot veel onzekerheden. Het besluit een open Oosterscheldekering te bouwen nam deze dreiging weg.

Op 15 juli 1965 werd de nieuwe haven geopend. De nieuwe haven kreeg de naam Prinses Beatrixhaven en het oude gedeelte werd de Prins Willem-Alexanderhaven. De haven is nu geschikt voor beroeps- en pleziervaart.

Er is ook een onderzoeksinstituut gevestigd, het Centrum voor Estuariën en Mariene Ecologie (CEME). Dit was een onderdeel van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Sinds 2012 hoort het bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek.

Yerseke Zeeland: het vissersdorp aan de Oosterschelde

Yerseke is hét mossel- en oesterdorp van Zeeland

Toeristen komen naar Yerseke om verscheidene zeevruchten te eten in een van de vele restaurants, en voor rondleidingen over de oesterputten, de jachthaven en het Oosterscheldemuseum. Verder is Yerseke bekend vanwege de jaarlijks terugkerende Mosseldag. Yerseke staat voornamelijk bekend om zijn mossel en oestercultuur.

Deze dorp is natuurlijk vooral bekend om beroemd om zijn mosselen en om zijn oesters. De mosselen uit Yerseke en de Oosterschelde worden wereldwijd gezien als de lekkerste mosselen ter wereld. Hier is de mosselvangst en het kweken van oesters de belangrijkste inkomensbron. In de haven van Yerseke liggen meerdere mosselkotters die hier allemaal met de plaatsaanduiding YE varen.

Oester boerderij in Yerseke, Zeeland, Nederland

Vroeger worden de mosselen hier met houten zeilschepen gevangen. Als van de haven wegloopt kom je langs de oesterputten van Yerseke. Bij sommige van de bedrijven die hier aan de Oosterschelde liggen kun je een rondleiding krijgen langs deze putten. Tijdens de rondleiding kan er natuurlijk ook geproefd worden. Aan de haven vind je meerder mossel verwerkende bedrijven. De meeste van deze bedrijven hebben een klein winkeltje waar je de vele specialiteiten uit Yerseke kan kopen. Wie liever uit eten gaat kan in Yerseke in één van de mosselrestaurants gaan eten.

Restaurants

Yerseke Zeeland: het vissersdorp aan de Oosterschelde

Dit pittoreske dorpje is een ware trekpleister voor liefhebbers van zeevruchten en biedt een unieke gastronomische ervaring. Yerseke wordt vaak geprezen als het mossel- en oesterdorp bij uitstek, dankzij de rijke traditie van schelpdierenkweek die hier al generaties lang voortduurt.

De restaurants in dit dorp serveren dagelijks verse vangst uit de Oosterschelde, met mosselen en oesters centraal. Of je nu kiest voor een brasserie met havenzicht of een verfijnd restaurant, je kunt overal rekenen op topkwaliteit gerechten bereid met passie. Veel eetgelegenheden bieden ook inzicht in lokale visserijtradities.

Bezoekers kunnen rondleidingen langs oesterputten doen of meevaren met vissers om meer te leren over deze industrie. Een bezoek aan Yerseke is niet compleet zonder haar culinaire schatten te proeven en te ontdekken waarom dit dorp geliefd is onder fijnproevers.

Yerseke restaurant DE BRANDING
Yerseke restaurant De Viskêête
Yerseke restaurant DE BRANDING

Reacties zijn gesloten.