Utrecht Stad
Opzoek naar een leuk uitje in Utrecht? Dan vind je in deze artikel veel nuttige informatie.
Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. De gemeente Utrecht wordt omringd door de gemeenten De Bilt, Stichtse Vecht, Woerden, Montfoort, IJsselstein, Nieuwegein, Houten, Bunnik en Zeist.
Utrecht is van de vier grootste Nederlandse steden het meest centraal gelegen. Binnen deze gemeente kruisen de belangrijke noord-zuid lopende A2 en west-oost lopende A12 elkaar. Andere autosnelwegen die door Utrecht lopen, respectievelijk hier beginnen, zijn de A27 en A28. Het centraal station van Utrecht is qua aantal vertrekkende treinen het grootste spoorwegknooppunt van Nederland. Ook loopt door deze stad het druk door binnenschepen bevaren Amsterdam-Rijnkanaal. Utrecht is, samen met de drie grootste steden van Nederland en een aantal middelgrote steden, onderdeel van de Randstad. Mede hieraan dankt Utrecht zijn gunstige economische positie.
Bekijk meer foto’s in Portfolio Utrecht stad

Bereikbaarheid Utrecht
Utrecht Centraal is het trein knooppunt in Nederland. Vanuit alle hoeken van het land kun je makkelijk met de trein naar Utrecht komen. En dan stap je ook nog midden in het centrum van Utrecht uit. Naast het treinstation ligt ook nog het busstation. De stad Utrecht kent een zeer uitgebreid buslijnennet van Qbuzz. Er rijden bussen van Qbuzz naar Maarssen, Vleuten/De Meern en Kockengen. De meeste bussen rijden maandag tot en met zaterdag om de 10 minuten, ’s avonds en op zondag om het kwartier. Utrecht is de eerste stad in Nederland waar dubbelgelede bussen rijden. Qbuzz verzorgt het meeste regiovervoer, inclusief de Utrechtse sneltram, die rijdt vanaf het centraal station via Kanaleneiland naar Nieuwegein-zuid/IJsselstein. Inmiddels is er ook een tramlijn naar De Uithof, het universiteitscentrum. Deze vervangt de overbezette buslijn 12.
Utrecht centrum is ook goed te bereiken met de fiets. Er zijn veel openbare fietsenstallingen waar uw fiets schoon en droog staat. Bij deze fietsenstallingen zijn de mogelijkheden en service zeer uitgebreid. Ook worden er in het centrum op de verschillende pleinen regelmatig pop-up fietsenstallingen gerealiseerd.
Bezienswaardigheden van Utrecht

Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland, een eeuwenoude universiteitsstad gebouwd rondom de Domtoren. Het symbool van de stad Utrecht. Deze blikvanger heeft maar liefst 465 treden en is ruim 112 meter hoog. Het is de hoogste kerktoren van Nederland met een adembenemend uitzicht over de hele stad en de regio. Maar het is ook een romantische trouwlocatie en de meest inspirerende vergaderplek. Dat is de Domtoren! Verder staat de stad Utrecht bekend om haar binnenstad met werfkelders langs de grachten vol cafés en terrassen aan het water.
Utrecht heeft namelijk een historisch centrum, dat grotendeels nog door een singel wordt omringd. Van zuid naar noord lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht, die uniek zijn vanwege de werven, lage kades waarop de werfkelders van de huizen aan de gracht uitkomen. Utrecht telt na Amsterdam en Maastricht het grootste aantal rijksmonumenten van alle steden in Nederland. Anno 2009 telt de gemeente Utrecht ruim 1400 rijksmonumenten, ruim 1600 gemeentelijke monumenten, 4 archeologische monumenten en 5 beschermde stads-/dorpsgezichten: Utrecht, Utrecht Oost, Utrecht – Zuilen-Elinkwijk, Blauwkapel en Haarzuilens. Het Rietveld Schröderhuis is opgenomen op de Werelderfgoedlijst.
Het Rietveld Schröderhuis is een door Gerrit Rietveld in 1923-1924 ontworpen woonhuis in de stad Utrecht. Het huis is volledig uitgevoerd volgens de ideeën van de kunstbeweging De Stijl. Rietveld ontwierp het huis voor Truus Schröder-Schräder, die er van januari 1925 tot haar dood in 1985 heeft gewoond. Het huis bevindt zich op het adres Prins Hendriklaan 50 in de buurt Wilhelminapark en is te bezichtigen via een rondleiding.
Parken van Utrecht
Utrecht heeft een fraaie verzameling parken waar, zeker in de lente en zomer, altijd wel wat te doen is: gratis naar livemuziek luisteren of straatartiesten bekijken, een ijsje eten en lekker luieren in de zon. Vlak bij het centrum vind je Lepelenburgpark, het Griftpark en het Wilhelminapark. Buiten het centrum zijn het Julianapark en Park Transwijk fijne parken om even bij te komen.
De Oude Hortus in Utecht telt twee tuinen: de Regiustuin en de Cottagetuin. De eerste is gevormd naar de zeventiende-eeuwse Hortus Medicus, een tuin in Utrecht waar studenten in de medicijnen geneeskrachtige kruiden bestudeerden. De Cottagetuin is een alpiene tuin met muurtjes, trapjes, vijvers en dwergconiferen. De tuinen staan vol met bijzondere planten en bomen. De kassen van de Oude Hortus zijn de oudste nog bestaande universitaire hortuskassen van Nederland. De Oude Hortus ligt in het hart van Utrecht tussen de musea. Het Spoorwegmuseum en Nijntje museum zijn leuk voor jong én oud en liggen praktisch om de hoek. Cultuurliefhebbers zullen zeker genieten van de uitgebreide collectie van het Centraal Museum, dat op maar twee minuten lopen van de Oude Hortus ligt.
Forten
Als je gaat fietsen in Utrecht en omgeving kun je er bijna niet omheen: de forten. Binnen de gemeente Utrecht kun je 8 van deze oude verdedigingswerken van de Hollandse Waterlinie vinden: Fort aan de Klop, Fort de Gagel, Fort Blauwkapel, Fort de Bilt en Lunet I t/m IV. Fort aan de Klop kun je gratis bezoeken. Je kunt er ook overnachten of even bijkomen met een drankje en een hapje.