George Minne, Tentoonstelling

Symbolisme in Vlaanderen. George Minne

Noordbrabants museum collecties 2022

De eerste generatie kunstenaars in Sint-Martens-Latem

Prachtige schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken vertellen het verhaal van
George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne.

DE KUNSTENAARS

In Symbolisme in Vlaanderen, staan de drie belangrijke kunstenaars van de groep centraal: George Minne, Valerius de Saedeleer en Gustave van de Woestyne.

De beeldhouwer George Minne heeft al naam gemaakt als symbolist wanneer hij in 1899 in Sint-Martens-Latem gaat wonen. Met zijn verstilde beeiden en spirituele gedachtengoed is hij een voorbeeld voor anderen.

SPIRITUALITEIT EN VERDIEPING

Wanneer rond 1900 de industrialisatie in Gent volop aan de gang is, ontstaat een tegengeluid. Een groep jonge artistiekelingen ontvlucht de moderne drukke stad om in het pittoreske dorp Sint-Martens-Latem aan de rivier de Leie te gaan wonen. Door een sterke verbondenheid met de natuur, samen met de boerenbevolking en vooral met elkaar, ontstaat een stemming van spiritualiteit en verdieping.


Ook het inspirerend voorbeeld van de gevestigde beeld- houwer George Minne is cruciaal. Tien jaar lang, van 1899 tot 1909, is Latem het decor van deze gelijkgestemden.


De beeldhouwer George Minne heeft al naam gemaakt als symbolist wanneer hij in 1899 in Sint-Martens-Latem gaat wonen. Met zijn verstilde beeiden en spirituele gedachtengoed is hij een voorbeeld voor anderen.

George Minne

1866-1941

George Minne (1866-1941) neemt als beeldhouwer, tekenaar en graficus een aparte plaats in het Europese symbolisme in

George Minne. Tentoonstelling. Noordbrabants Museum, 2022

Vrouwenbuste - Melancholie, 1899

Gips

COLLECTIE | COLLECTION GEMEENTELIJK MUSEUM

De verworpenen, 1898

Potlood op papier

De verworpenen vormt een hoogtepunt in het getekende oeuvre van de kunstenaar. Ook in deze tokening kiest Minne voor verlengde figuren, hoekige lichaamsdelen, tegengestelde richtingen en droefheid in de gezichten. Zowel zijn werken op papier als zijn sculpturen tonen regelmatig een haardos van golvende, parallelle lijnen.

De Nederlandse kunstenaar Jan Toorop past dit eveneens toe; met hem heeft Minne een artistieke uitwisseling.

MUSEUM VOOR SCHONE KÜNSTEN, GENT

 

Jan Toorop (1858-1928)
Twee jonge vrouwen, zwanen en zaaiende oude man, 1898

Lithografie (druk in bruin)

 RIJKSMUSEUM, AMSTERDAM

George MINNE (1866-1941)
Baadster, 1899

Gips

De baadster is een terugkerend motief binnen Minnes oeuvre. Deze eerste versie toont een soepel en tegelijkertijd hoekig vrouwenfiguur. Oe gebogen arm strekt zich uit in een andere richting dan het afgewende hoofd. Deze expressieve, magere hoekigheid is ook terug te zien in het werk van de Oostenrijkse schilder Gustav Klimt.

COLLECTIE | COLLECTION GEMEENTELIJK MUSEUM GEVAERT-MINNE, SINT-MARTENS-LATEM

Albijn Van Den Abeele (1835-1918)
Sparrenbos in februari, 1900

Olieverf op doek

De serene kunst van gemeentesecretaris Albijn van den Abeele is een oase van rust voor de zoekende stedelingen. Zijn gevoel voor de natuur wekt hun interesse. Ook het sacrale moment dat hij vastlegt, boeit hen. In dit Sparrenbos bereikt hij met de door- blik van ritmische verticalen niet alleen een universeel beeld van het bos. De zachte nuances van groen maken ook haast een religieuze ervaring voelbaar.

PARTICULIERE COLLECTIE

Reacties zijn gesloten.