Rheinfall

Rheinfall

Rheinfall (Schaffhausen)

Rijn valt

De Rheinfall of Rijnwaterval is een van de krachtigste watervallen op het vasteland van Europa en ligt in de buurt van Schaffhausen in het noordoosten van Zwitserland.

Rheinfall, Schaffhausen, ZwitserlandSamen met de Dettifoss in IJsland is de Rheinfall de krachtigste waterval van Europa. Het gemiddelde waterdebiet is 250 m³/s, terwijl in de zomer het gemiddelde waterdebiet 600 m³/s is. Het hoogste debiet ooit gemeten is 1.250 m³/s in het jaar 1965.

De Rheinfall is niet heel hoog, 23 meter, maar met een breedte van 150 meter erg indrukwekkend om te zien. De Rheinfall is meer dan 15.000 jaar oud en is ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Door tektonische verschuivingen werd de Rijn in een nieuwe rivierbedding gedwongen. De Rijnwaterval is ontstaan op het overgangspunt waar hard krijt overging in zacht grind.

Rheinfall bezoeken

Rijdend in de buurt van Schaffhausen zijn er overal borden die naar de Rheinfall wijzen. In 2022 ben ik twee weken in Dornbirn (Ostenrijk) geweest. Vanaf het Dornbirn is het met de auto slechts 1-1,5 uur rijden naar de Rheinfall.

Rheinfall, Schaffhausen, ZwitserlandIk adviseer om de auto te parkeren op parkeerplaats 3, net boven Schlössli Wörth, waar boten vertrekken naar de overkant of naar de Rheinfall felsen, een grote rots in het midden van de waterval. De Rheinfall-felsen is een machtige rots die de elementen duizend jaar lang heeft doorstaan.

Rheinfallplan 2022

Rheinfall prijs

Er zijn ook uitkijkplatforms met een spectaculair uitzicht op de watervallen aan de andere kant van de Rijn. Deze zijn bereikbaar via een steile en smalle trap vanaf Schloss Laufen (toegang vereist). Het ticket kost 5 euro voor de volvassenen en 3 euro voor de kinderen.

Als je geen geld wilt uitgeven of weinig tijd hebt, kun je langs de Rijnoever lopen naar verschillende uitkijkpunten die ook erg leuk zijn. Het enige dat me stoorde was het tegenlicht van de zon. Ik was die dag te vroeg wakker, dus je kunt de Rheinfall beter in de middag bezoeken. Aan de andere kant wordt het op dat moment drukker. Toen ik ’s middags de waterval verliet kwamen er bussen vol mensen aan.

Let op: bij het bootkantoor kunt u alleen contant betalen! Ze accepteren euro’s, weten dat 10 Zwitserse frank bijna dezelfde geld is als 10 euro.

Rheinfall prijs ticket
Ticket rheinvallen
Rheinfall prijs ticket

Rheinfall boat

Rondleidingen als bootwaren van verschillende lengtes van de tijd vanaf 15 tot 30 min zijn mogelijk. We gingen voor de boottocht van 30 minuten zonder de beroemde rots te beklimmen. Een kaartje voor een groep van drie volwassenen en een kind van 6 t/m 16 jaar kostte ons 32 euro.
Meer informatie over boottochten vindt u op website https://rhyfall-maendli.ch/.

Rheinfall, Schaffhausen, Zwitserland

Hoogtepunt van een bezoek is het maken van een boottocht “gele lijn” naar de Rheinfall felsen omdat je dichter bij de waterval kunt komen en bij de rots heb je een ander soort uitzichtpunt. Ook hier voel je de kracht van het water. Tijdens mijn Rheinfall, juli 2022, was het volume in de rivier 275.000 liter/sec, een enorme hoeveelheid water.

Rheinfall boat ticket

Verlichtingstijden Rijnwatervallen

De middelste rots is het boegbeeld van de Rijnwaterval, die dagelijks in de avonduren wordt verlicht (niet bij volle maan en de volgende dag). Laat u betoveren door de magie van de Rijnwatervallen.

Kasteelgeschiedenis

Al meer dan 1100 jaar is het kasteel Laufen aan de Rijnwaterval getuige geweest van vele sociale en politieke omwentelingen. Niet zelden, vanwege de bevoorrechte locatie, was het zelf het middelpunt van geschillen.

858: eerste vermelding

De Rijnwaterval – destijds “grote Lauffen” – geeft het kasteel zijn naam. De voorouderlijke zetel van de Baronnen van Laufen had vervolgens vele eigenaren, waaronder de bisschop van Konstanz, het Allerheiligenklooster in Schaffhausen en de graven van Kyburg.

1439-1450: Oude Zürich Oorlog

De familie Fulach verwerft eigendom. Zürich belegerde met succes het kasteel in 1449: de verdedigers abseilen de Rijn af en zwemmen naar de veilige oever. Na de herovering vraagt de familie Fulach het staatsburgerschap aan in Zürich.

1544: Zürich in plaats van Schaffhausen

De stad Schaffhausen streeft naar deze strategische plek. Maar Hans Wilhelm von Fulach verkocht het kasteel en baljuwschap in 1544 aan de stad Zürich. De inwoners van Zürich consolideren de welkome uitbreiding van het gebied in het noorden met het kasteel en de gemeenschappen van Uhwiesen en Dachsen met grote structurele veranderingen (bijvoorbeeld ringmuur, poorttoren met ophaalbrug) voor hun hoofddeurwaarder.

1789-1798: Einde van het feodalisme

De Franse Revolutie en de daaropvolgende invasie van Napoleon maakten een abrupt einde aan de feodale verhoudingen. De laatste Obervogt Hartmann Liechti verhuist in 1798. Laufen gaat omhoog in de wijk Benken. De eerste beheerder en latere huurder is Hans Georg Wipf.

1829: Toerisme

De vraag bepaalt het aanbod: Omdat er steeds meer toeristen naar de Rijnwatervallen komen, opent bij Slot Laufen de eerste wijnbar.

1832-1843: De familie Bleuler als huurders

De landschapsschilder Johann Louis Bleuler kocht de erfpacht op een veiling en investeerde fors in noodzakelijke reparaties en in de verbouwing van het paleis. Volgens plannen van de bekende Zürichse architect Ferdinand Stadler worden een tentoonstellingssteiger bij de Rijnwaterval en een bijgebouw gebouwd. De nieuwe noordvleugel (“Nieuw Kasteel”) bevat een kunstwinkel, een camera obscura, een collectie schilderijen en verschillende salons en slaapkamers.

uit 1845: de familie Bleuler als eigenaren

De huurder wordt de koper: J.L. Bleuler verwerft het kasteel. Vanaf nu heeft hij het recht om de toegang tot de Rijn open te stellen en toegang te eisen van bezoekers. In de noordvleugel is de schilderschool Bleuler gevestigd.

1941-1951: Renovatie door het kanton Zürich

Het kanton neemt het ensemble over van de nakomelingen van Bleuler en herstelt het in fasen: nieuwe bekleding van het dak van de poorttoren, renovatie van het oude kasteel, herstel van de paden naar de Rijnwaterval; latere vernieuwing van de ronde toren en reconstructie van de ringmuur aan de noordzijde; daarna renovatie van de noordvleugel, restauratie van de Bleulersaal en de neogotische trap.

1946: Jeugdherberg

In het gerenoveerde oude kasteel wordt een jeugdherberg geopend. Na 73 jaar werd de jeugdherberg in oktober 2019 definitief gesloten.

2009: Toeristische

bestemming Schloss Laufen
Zes bedrijven vragen het huurcontract aan. SV Zwitserland wint de aanbesteding.

2010: Heropening

Schloss Laufen is een moderne toeristische vuurtoren in de regio Schaffhausen.

2020: Toeristische

Bestemming Schloss Laufen
Na een openbare aanbesteding heeft de regeringsraad van het kanton Zürich het contract gegund voor de exploitatie van de toeristische bestemming Schloss Laufen: de vorige exploitant SV Group zal het kasteel en het hele complex tot ten minste 2036 beheren.

Reacties zijn gesloten.