In het museum kun je de wereld van de Oranjes ontdekken tijdens de afgelopen eeuwen. Paleis Het Loo is een voormalig Koninklijk paleis en nu een nationaal museum. Het Paleis is een mix van het paleis zelf, tuinen en een museum. Het wil voor een zo breed mogelijk publiek de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau en zijn wooncultuur op een aansprekende manier tonen. Paleis Het Loo is ontworpen door Jacob Roman.
De verbouwing
Paleis Het Loo wordt vernieuwd en verbouwd; in 2021 opent het geheel vernieuwde museum zijn deuren met maar liefst 5.000m2 ondergrondse uitbreiding voor publieksfaciliteiten, tentoonstellingen en vernieuwde presentaties. Ook al is het hoofdgebouw momenteel gesloten, in de zomer zijn de tuinen en de stallen BuitenGewoon Open met vele evenementen voor jong en oud. Ook is er dit jaar voor het eerst hedendaagse kunst te zien in de paleistuin; de beroemde Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind ontwierp The Garden of Earthly Worries, vier imposante eigentijdse sculpturen die een spannend contrast vormen met de baroktuin. Bezoekers kunnen met een lift aan de buitenzijde van het paleis naar het dak voor een uniek uitzicht op de tuinen en de bouwwerkzaamheden aan de voorzijde van het paleis.
Collectie
De collectie van Paleis Het Loo beschikt over zowel eigen collectie als over bruiklenen. De verzameling telt ongeveer 160.000 voorwerpen en bestaat uit verschillende deelcollecties: schilderijen, sculpturen, meubelen, kunstnijverheid, textiel, kostuums, tekeningen, prenten en foto’s, orden en onderscheidingen, boeken en rijtuigen. Daarnaast beheert Paleis Het Loo een deel van de Nationale Plantencollectie.
Geschiedenis van Paleis Het Loo
Stadhouder Willem III kocht in 1684 het middeleeuwse kasteel ‘Het Oude Loo’, om ernaast een nieuw jachtverblijf te bouwen. Dit verblijf werd vooral gebruikt als buitenverblijf voor zijn vrouw Mary II Stuart. Nadat Willem III Koning van Engeland was geworden, breidde hij het paleis uit. Men bouwde vier paviljoenen die het middendeel met de Oost- en de Westvleugel te verbinden. In 1807 liet Lodewijk Napoleon het uiterlijk van het paleis ingrijpend veranderen. Hij pleisterde het paleis grijs-wit. Over de 17e eeuwse baroktuinen liet hij een landschapspark in romantische stijl aanleggen. Met Koning Willem I kwam de terugkeer van de Oranjes in Paleis Het Loo. Koningin Wilhelmina liet het paleis in 1911 uitbreiden met een extra verdieping en een aantal extra gebouwen. In 1970 werd besloten om van het paleis een museum te maken en in 1977 ging de ingrijpende restauratie van start.